litteratur

Til den ven jeg aldrig har kendt

C.Y. Frostholm: Til den ven jeg aldrig har kendt
Tredje september 2023
688 s. ill., 300 kr.

Nomineret til Politikens Litteraturpris og Montanas Litteraturpris

“Det er ægte læselykke at befinde sig i C.Y. Frostholms labyrintiske portræt af den umulige franske forfatter og fotograf Hervé Guibert (…) Han indsamler, registrerer og skaber forbindelser. Nogle af hans kunstneriske kendetegn er opmærksomhed og enkelhed. Jeg er lige ved at kalde det et forfinet vemod, i hvert fald en æstetisk akkuratesse, der ses i alle hans værker – ikke mindst i det nye her – sammen med en kolossal historisk viden om natur og kultur.” – Kamilla Löfström, Information

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ – “Der er også en fetich på færde, en fanboys forelskelse, som er nærsynet og nørdet, men også, utroligt nok, generøs og åben. Måske på grund af Frostholms stil og tempo: adstadigheden i prosaen, ensomheden bag den, omhyggeligheden overalt. Og selvfølgelig også, fordi forfatteren har noget på spil og ikke kun skriver om Guibert, men også om sig selv. (…) Der løber gennem forfatterskabet en afdæmpet, cirklende form for poetisk aktivisme, der forbinder og forvandler spørgsmål om køn, seksualitet og klima.” – Mikkel Krause Frantzen, Politiken

“Det er, når jeg keder mig mest, at jeg formildes mest af Til den ven jeg aldrig har kendt, altså formildes i min bedømmelse, der løbende er så grundpositiv, at den ikke behøver formildelse, men formildes som sådan, blødgøres i blik og bevidsthed og hjerte for syv søren.” – Lars Bukdahl, Weekendavisen

“Mesterligt skrevet med en alvorstung lethed, der beruser og bevæger. Læseoplevelsen er overvældende, formet som en rejse ind i et ukendt univers, der bliver ved med at åbne sig. De 700 sider flyver forbi, selvom man konstant må stoppe op, nyde en sætning eller et afsnit igen, slå noget op, eller skrive en note ned.” – Peter Holm Rasmussen, DBC’s materialevurdering

Hør også Skønlitteratur på P1 om bogen.

Kan bestilles hjem gennem alle boghandlere, også din lokale.
Set i København bl.a. hos Boghandleren Godthåbsvej, Brøg, Det Lilla Rum, Møllegades Boghandel, Politikens Boghal, Thiemers og Tranquebar, i Aarhus bl.a. hos Kristian F. Møller. Også spottet online hos LGBT+boghandlen Buens Bogcafé (Aalborg) og den norske Audiatur Bokhandel (tilføj gerne steder til listen, tak!).

 

Bagsidetekst:

 

Flaptekst:

C.Y. Frostholms Til den ven jeg aldrig har kendt er en dagbogsroman skrevet i Danmark og på en række rejser i årene 2018-2021.

Bogen er tilegnet den franske forfatter og fotograf Hervé Guibert (1955-1991), som fik sit store gennembrud med aidsromanen Til den ven der ikke reddede mit liv og skrev frygtløst og hudløst om sig selv og sine nærmeste. Ikke mindst om det homoseksuelle begær, familien som fængsel og livet med hiv/aids.

Frostholms Til den ven jeg aldrig har kendt er både en roman, et kunstnerportræt og en selvransagelse. I parallelle spor udforskes emner som venskab og kønsidentitet, det økologiske kollaps, langsomhed, ensomhed, kærlighed og livet med litteraturen, samt fortællingen om den romerske kejser Hadrian og hans unge elsker Antinoos.

 

Læs også Tredje septembers pressemeddelse.

Laurbærdialogerne

C.Y. Frostholm: Laurbærdialogerne
Random Gardens 2021
3. opl., 40 s., 100 kr.
ISBN 978-87-995366-3-4
Laurbærmundbind: Tinne Borgland

Kan bestilles gennem alle boghandlere.

Læs de første sider – Køb bog

Presseklip:

“en kampklar bog, som måske vil gøre nogen forstemte, fordi de mærker hensigten. Ikke desto mindre forvalter digteren, Frostholm, den politiske indignation med en poetisk præcision, der overbevisende lader litteraturen tale lige ind i tidens vigtigste anliggende, så alle burde vende det lyttende øre til.” – Martin Rohr Gregersen (Kristeligt Dagblad)

“Man under med glæde hvem som helst at opsøge Frostholms orakel” – Erik Skyum-Nielsen (Information)

“Laurbærdialogerne, som på en fantasifuld, legende men også vred og desperat facon adresserer vor tids store spørgsmål – fra et uventet perspektiv” – Jørgen Bruhn (Vindbyholtgaard Naturfestival)

“Man kunne kalde den en klimakrisens begavede anskrig. (…) en tekst, der stiller sig lige ind i det mest magtpåliggende og den burde læses af i princippet alle.” – Asger Schnack

“Anbefaling: Find frem til den bog og læs den. Klima, javel, men også en samtale som føres på træernes sprog. En stille stillen ind på nye frekvenser. Kom ind i kampen på din egen måde.” – Morten Søndergaard

“Som et gyldent efterårsblad nedsvævet fra det mægtige egetræ.” – Lars Bukdahl (Weekendavisen)

“En stærk, smuk tekst, der balancerer i et felt mellem det lyriske og det tragisk elegiske med det mytologiske laurbær som et stærkt gennemgående billede (…) Lille bog af høj kvalitet.” – Kent Skov Andreasen (DBC’s lektørudtalelse)

Træmuseet

C. Y. Frostholm: Træmuseet
Rævens Sorte Bibliotek (# 87)
forlaget politisk revy 2018
568 s. Med 70 s/h fotografier. Kr. 300.

Kan bestilles gennem alle boghandler og netboghandler.

Præmieret af Statens Kunstfond 2018.
Tildelt Kritikerprisen og nomineret til Politikens Litteraturpris.

“’Træmuseet’ er et regulært magnum opus og skal hyldes som sådant.”
(Mikkel Krause Frantzen, Politiken)

“ikke bare (…) et hovedværk i forfatterskabet, men i nyere dansk (øko)litteratur.”
(Martin Rohr Gregersen, Kristeligt Dagblad)

“det er en varm bog, en krammer til verden som sådan, til dens vidunderlige forfattere og dens træer. (…) Cyf har skrevet sin hidtil største bog, jeg tror også, det er hans vigtigste.”
(Kamilla Löfström, Information)

“I en tid, hvor vi i alarmerende grad er blevet gjort opmærksomme på, netop hvad naturen har med os at gøre, er Træmuseet et vægtigt bidrag til samtalen om, hvad det er for en verden, vi gerne vil leve i.”
(Kristin Vego, Vagant)

“en fascinerende guldgrube af eksistentiel og økokritisk visdom”
(Erik Skyum-Nielsen, Information)

“Digteren C.Y. Frostholms massive bog om træer kan risikere at give læseren et helt nyt syn på den natur, der omgiver os og tavst og langsomt danner sin egen verden.”
(Erik Svendsen, Jyllands-Posten)

“Sjældent har jeg læst en mere forfinet og diskret og elegant melankolsk bog.”
(Lars Bukdahl, Weekendavisen)

“stærkt tankevækkende”
(Bogmagasinet)

“Frostholm er udstyret med en vågen og sensibel iagttagelsesevne og formår med en fin kobling mellem kultur/litteratur og natur stilfærdigt at punktere forestillingen om menneskets særstilling i økosystemet.”
(Thomas Ry Andersen, lektørudtalelse, DBC)

“Autour de l’arbre se cristallisent d’urgentes questions existentielles, philosophiques aussi bien que politiques : la relation entre l’homme et la nature, la poésie et la science, l’amour et la solitude, l’impérialisme européen, l’identité sexuelle, la crise climatique.”
(Lilian Munk Rösing, Le Grand Continent)

Se de første sider. Hør uddrag.
Læs om modtagelsen mv.

Læs mere →

Det værste der kunne ske

Det værste der kunne ske
C.Y. Frostholm & Simon Bodh Nielsen
52 s. Ill. 120 kr.
Random Gardens 2018

“Intens kortprosatekst af den eksperimenterende og vedkommende, men alt for oversete forfatter (…) Eminent lille tekst- og grafikbog med en skarpt tilskåret, reflekterende tekst. (…) Illustratoren Simon Bodh Nielsens sort-hvide tegninger i kul, tusch og blyant udgør et fyldigt og selvstændigt element i bogen.”
(Lektørudtalelse, DBC)

Læs mere →

Kalender for natten

Simon Bodh Nielsen og C. Y. Frostholm: Kalender for natten. Haandholdt 2016. Til iPad. Ikke længere tilgængelig pga ændringer hos Apple.

Illustration: Simon Bodh Nielsen. Tekst og oplæsning: C. Y. Frostholm. Idé: Simon Bodh Nielsen og C. Y. Frostholm. Animationer: Simon Bodh Nielsen og Thomas Papa. Lyd: Jonas Jørgensen. Programmering: Daniela Fontes og Thomas Papa. Støttet af Statens Kunstfonds Kunsthåndværk- og Designudvalg og Autorkontoen.

“… så tilpas velkomponeret og fuld af mysterier, at jeg hurtigt følte mig fanget af læsningen. (…) Ved at suspendere læserens rolle som betragter har forfatterne skabt en læseoplevelse, der både engagerer og provokerer dig til at tage aktiv del i fortællingen.”
– Tine Kaae Jensen, Litteratursiden (klik på ‘anmeldelse’)

Læs mere →

Paris en brugsanvisning

C. Y. Frostholm: Paris en brugsanvisning
The Piccadilly Expedition Company 2
Prosa og fotografi
96 s. ill. farver.
forlaget * [asterisk] 2013 (4. opl., 2022)
Grafisk formgivning: Lasse Krog Møller
Ebogsudgave: Random Gardens (fx Academic Books, Politiken Books og Saxo)

Læs/se de første siderKøb bogen

Læs mere →

Selvportræt med dyr

selvportraet_omslag

Selvportræt med dyr
Gyldendal 2011
208 s. 229 kr. 100 kr.

Omslagstegning: Al Masson, forfatterfoto: Birgitta Lund
Bogdesign: C. Y. Frostholm/Random Gardens

Læs de første sider
Køb bog

Læs mere →

Followers

Followers-siteforside

Followers
novelle til togturen

Uddelt som løsark i toget i Storkøbenhavn 2. november 2009 under Operation Virkelighed, Hverdag og Alvor. Teksten blev oprindeligt skrevet til Ud & Se på bestilling, men afvist af bladets overordnede redaktion af hensyn til sikkerheden. Novellen er siden udkommet i Litteraturen på Scenens antologi Oplæsningsrække på LYNfabrikken (2009) og novelleantologien Kort fortalt (2010).

Download novellen, print den på begge sider af et A4-ark, læs den på rejsen eller distribuér den videre. Læs også pressemeddelelsen og se mere om sagen.

Ofte stillede spørgsmål

C.Y. Frostholm: Ofte stillede spørgsmål
Afsnit P 2008

76 s. 100 kr. Udsolgt.

Læs de første sider

Læs mere →

Afrevne ord

afrevneordomslag4

Afrevne ord
Borgens Forlag 2004

Læs de første sider af bogen

Se også:
Afrevne ord [netversion]
Ord&Bild (4-5, 2005): Afrevne ord [bonustrack]
Audiatur – Katalog for ny poesi (Bergen 2005) Afrevne ord [remix]
OEI 24/25 (Stockholm 2005): ur Afrevne ord (på svensk ved Jörgen Gassilewski)

Afrevne ord [netversion]

afrevne ord netversion

Afrevne ord [netversion]
Afsnit P 2004

Se værket på Afsnit Plæs mere

Se den arkiverede version på The Internet Archive

Se også: Afrevne ord [bog]

Mellem stationerne

mellem_stationerne(bog)450

Mellem stationerne
digte
Borgens Forlag (2000)

Se/læs de første sider af bogen

Se også Mellem stationerne [cd]

Selected poems in English by Karen Havelin in Newfound and M–DASH, and by Susanne Jorn previously published in Danish Literature Magazine.

Mellem stationerne [cd]

Mellem-stationerne-cd-omslag

Mellem stationerne
Cd
Komponisten Hans Sydow og digteren Christian Yde Frostholm.
Resonance.dk (2000)

Se/hør digt/musikvideoen Der er den lyd du vågner ved

Se også Mellem stationerne [bog]

Fjernforbindelser

fjernforbindelser-large

Fjernforbindelser
digte
Borgen 1997

Nature morte

naturemorte-large

Nature morte
prosadigte
Borgen (1993)

Det uvisse

detuvisse-small

Det uvisse
Roman
Borgen (1992)

fuldendelsesfuglene

fuldendelsesfuglene-medium

fuldendelsesfuglene
digte
Borgen (1990)

Omslagsbillede: Per Traasdahl.

Det elektriske græs

detelektriskegræs-small

Det elektriske græs
Prosa
Borgen (1988)

Farverne brænder

farvernebrænder-small

Farverne brænder
digte
Borgen (1987)

Virvaret – en slags orkester

virvaret-small

Virvaret – en slags orkester
digte
Borgen (1986)

Omslag: Rose Marie Tillisch

Før skrænten af sommeren

førskrænten-small

Før skrænten af sommeren
digte
Brage (1985)

Originalgrafik: Ole Jørn Nielsen