Turbo på ordet – online

Turbo på ordet (2004) – en filmatisering af Per Højholts Turbo.
Tekst og oplæsning: Per Højholt. Space-fiction: Peter Kristiansen/Clemens Johansen.
Animation: C. Y. Frostholm. Udført for Museet for Samtidskunst i 2004.
Ses bedst i fuld skærm.

Turbo på ordet er en filmatisering i den bogstaveligste forstand. Det er også den måske sjoveste opgave, jeg har givet mig selv. Selv om den tog sin tid, dengang i 2004. At bringe Per Højholts to klassiske Turbo-værker fra 1968 sammen: bogen Turbo og lp’en Turbo – en spacefiction. Resultatet var et 30 minutters forløb, der var kernen i en installation, som jeg viste på udstillingen PerFormer Højholt på Museet for Samtidskunst.

Jeg fik paradoksalt nok aldrig mulighed for at vende mit projekt med Højholt selv eller vise ham det. Men jeg tilbragte tre måneder i hans og henrys selskab og havde i al beskedenhed en underlig fornemmelse af at udføre en plan, der på en måde allerede lå gemt i selve værket: henry bevæger sig ind i landskabet i sin helt egen ordfilm skabt af læseren, og han havde endda allerede sit eget soundtrack. Det var bare at samle trådene.

Turbo på ordet blev også vist i Bergen i 2005 og igen i Roskilde i 2006. Siden har den ligget ti år som løse filer på min harddisk, før jeg endelig fandt en simpel måde at overspille den til video og slippe den ud i det åbne: henry ind i landskabet igen. Et rockende turbobrev. Pas på!